Lucam Air en Hartman Winnen Koploperprijs Duurzaam Ondernemen

Lucam Air en Hartman Winnen Koploperprijs Duurzaam Ondernemen

Emmeloord, 13 juni 2024 – Tijdens het inspirerende Koplopersymposium, georganiseerd bij Firda in Emmeloord, zijn Lucam Air en Hartman bekroond met de Koploperprijs voor hun inzet en prestaties op het gebied van duurzaam ondernemen. De avond markeerde de succesvolle afsluiting van het Koploperproject in de provincies Flevoland en Overijssel, waarin bedrijven intensief hebben gewerkt aan het verduurzamen van hun activiteiten.

Koploperproject: Duurzaamheid in Actie

Het Koploperproject richt zich op het helpen van bedrijven bij het realiseren van een toekomstbestendige en duurzame bedrijfsvoering. De deelnemers doorlopen een traject waarin zij een uitgebreide nulmeting ondergaan, een duurzaamheidsagenda opstellen en communicatieopdrachten uitvoeren. Deze aanpak stelt hen in staat om concrete stappen te zetten richting een duurzamer bedrijfsmodel.

Lucam Air en Hartman Bekroond

Lucam Air uit Emmeloord, een producent van onder andere warmtepompen en luchtbehandelingskasten, ontving de Koploperprijs Flevoland. Wethouder René van Amersfoort van Noordoostpolder reikte de prijs uit aan Michel Valkema van Lucam Air, met lovende woorden over de verduurzamingsstappen die het bedrijf heeft gezet.

In Overijssel viel de eer te beurt aan Hartman, een toonaangevende leverancier van tuinmeubelen uit Enschede. Liesbeth Rijsdijk van Hogeschool Windesheim overhandigde de prijs aan Jaco van Holland van Hartman. De jury prees Hartman voor hun gedetailleerde duurzaamheidsplan, dat concrete en gekwantificeerde doelen stelt voor zowel de bedrijfsvoering als de producten en de gehele waardeketen.

Een Avond Vol Inspiratie en Netwerken

Het symposium trok ruim 80 bezoekers naar Firda, een organisatie voor vakonderwijs in Friesland en noordelijk Flevoland, die zelf ook eerder deelnam aan het Koploperproject. Dagvoorzitter Matthijs Meijer van Horizon Flevoland verwelkomde de aanwezigen en Jaap van Bruggen, hoofd facilitaire zaken van Firda, deelde de indrukwekkende duurzaamheidsinitiatieven van Firda. Hij benadrukte hoe duurzaamheid inmiddels een integraal onderdeel is van alle opleidingen binnen de organisatie.

Keynote Sprekers en Innovatie

De avond werd verder verrijkt door keynote sprekers zoals Sanne de Boer van RaboResearch, die de risico’s en kansen van de energietransitie voor bedrijven besprak. Henk de Boer van E-regie deelde praktische voorbeelden van hoe ondernemers hun energiebeheer kunnen optimaliseren door de oprichting van stabiele energiegemeenschappen.

Tijdens de pauze kregen de deelnemers de gelegenheid om een biobased tiny house in aanbouw te bezichtigen, een project waarin studenten ervaring opdoen met duurzame bouwmethoden.

Toekomstige Koploperprojecten

Na de uitreiking van de prijzen namen alle deelnemers hun Koplopercertificaten in ontvangst. De avond werd afgesloten met een dankwoord aan alle betrokkenen en er werd aangekondigd aan dat er binnenkort nieuwe Koploperprojecten in beide provincies van start gaan. Bedrijven die geïnteresseerd zijn om deel te nemen kunnen zich aanmelden via de website (www.koploperproject.nl).